Tältä sivulta löydät tiedot Taidekeskus Järvilinnassa vuonna 2019 esillä olleista taidenäyttelyistä.
Ensimmäisenä sivulla on vuoden päänäyttely: Kesänäyttely.
Muut näyttelyt on listattu aikajärjestyksessä uusimmasta myöhäisimpään.
Kesänäyttely 2019: Mansikkapaikka
Jyväskylän taiteilijaseuran yhteisnäyttely
8.6. – 1.9.2019
Näyttelyn taiteilijat:
Ulla Aatinen, Samuli Alonen, Mari Antjärvi, Hannu Castrén, Marjo Hallila,
Auli Halttunen, Mikko Hannunen, Marko Ikävalko, Johanna Juvonen, Biagio Rosa, Aino Kajaniemi, Risto Kajo, Pertti Karjalainen, Kaisa Koljonen, Maija Kumpulainen-Sokka, Virpi Lehto, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, Outi Markkanen, Päivi Meriläinen, Paula Mikkilä, Piippa Mutikainen, Paula Myllymäki, Johanna Mäkitalo, Heidi Naumanen, Kristine Nordling, Maija Ojanen, Aino-Kaarina Pajari, Anna Reetta Pehkonen, Johanna Pisto, Olli Puusaari, Minja Revonkorpi, Svetlana Ruoho, Väinö Rusanen, Maarit Siltamäki, Rune Snellman, Saimi Suikkanen, Jaakko Valo, Sonja Vectomov, Reijo Veijalainen
Linnasali, Järvisali, Tammisali, Vaahterasali, Kulmakamari, Piha
Jyväskylän Taiteilijaseura on saapunut kesäretkelle Taidekeskus Järvilinnaan! Ensi vuonna 75 vuotta täyttävä Jyväskylän Taiteilijaseura järjestää tänä kesänä Laukaan Taidekeskus Järvilinnassa ja sen puistoalueella taidenäyttelyn Mansikkapaikka. Nähtävillä on kiinnostava kokonaisuus nykytaidetta.
Järvilinnassa on jännittäviä ja innostavia tiloja sekä sisällä että ulkona.
Teoksia voi löytää Järvilinnan monipuolisesta ympäristöstä aivan yllättäen – kuten mansikkapaikan – ja jonne löydettyään voi palata kerta toisensa jälkeen. Näyttelyyn osallistuu seuran taiteilijoita mm. Jyväskylästä, Laukaasta, Joutsasta, Helsingistä ja Jämsästä. Kesänäyttely on avoinna syyskuun alkuun asti.
Luovan valokuvauksen keskuksen SPARRI-ryhmän loppunäyttely:
Aikaikkunoita
13.11 – 22.12.2019
Näyttelyn taiteilijat:
Christer Boman, Anne Kalliola, Antti Laitinen, Iida Liimatainen, Hanna Nelimarkka, Lasse Petman, Jaana Polamo, Sami Voutilainen
Myymälägalleria
Aikaikkunoita on vuoden 2019 SPARRI-ryhmän loppunäyttely, erään ajanjakson päätös – ja toisaalta myös uuden ajan alku. Näyttely tutkii ajan olemusta ihmisen kokemuksena. Millainen on meidän aikamme suhteessa menneeseen ja tulevaan? Miltä ajan kuluminen tai sen seisahtuminen näyttää ja tuntuu? Näyttelyssä ovat yhtä aikaa läsnä sekä tapahtumien sattumanvaraisuus että niiden arkinen toistuminen.
Vappu Heiska: Maisemia
Laila Pullinen: Tutkielmia
1.11.2019 – 18.10.2020
Vihreä Kamari
Kuvassa: Vappu Heiskan graafisia maisemia
Vihreässä kamarissa esillä kolme Vappu Heiskan maisemateosta pohjoisesta: ”Kevät tunturijärvellä”, ”Kevät Vuontisjärvellä” ja ”Talvimaisema”. Näiden maisemien rinnalla Laila Pullisen viiden teoksen sarja: ”Alaston tutkielma 1963/1986”
Taito Keski-Suomi ry: Kuhmoisten ryijy
14.9.2019 – 29.3.2020
Tammisali
Onni elää naisten kädentaidoissa
Suomi 100 -hanke
Kauko Sorjosen säätiö
Historiallinen näyttely: Tuhannen tarinan Järvilinna
14.9.2019 – 31.5.2020
Linnasali, Järvisali, Vaahterasali, Käräjäsali
Rune Snellman: Shoot!
11.9. – 6.10.2019
Myymälägalleria
Kuvassa: Rune Snellmannin valokuva
”Kuvaustapani voisi kuvailla ehkä parhaiten sanoilla näkeminen. Seuraan koko ajan mitä ympärilläni tapahtuu. Miten valo muodostaa jotain, jossain. En osa pakottaa itseäni kuvaamaan, sen täytyy tapahtua aika spontaanisti ja silloin kun tunne on valloillaan.
Kuvaan kaikilla mahdollisilla tallennusvälineillä. Osa kuvista on neulanreikävalokuvia, osa on kuvattu paljekameralla, on digitaalista tekniikkaa, sekä kameralla että matkapuhelimella. Sanotaanhan että paras kamera on se mikä on mukana. Näin kait se on mennyt näitten 60 vuoden aikana katsellessani maailmaa kameran takaa. Tällä hetkellä olen kuitenkin tullut siihen pisteeseen että en enää ajattele ”olisipa kamera ollut mukana”.
Ehkä parhaimmat kuvat onkin siellä jossakin pääni sisäisellä kovalevyllä ja hyvä niin. Koskaan aikaisemmin en ole kuvannut niin paljon kun tällä hetkellä, se on yksinkertaisesti vain hauskaa, nyt kun en tarvitse sitä enää työkseni tehdä muuta kuin joskus satunnaisesti.”
Naivistisia maisemia ja interiöörejä
4.9.2019 – 31.5.2020
Näyttelyn taiteilijat:
Anja Santala, Saara Tikka, Anna-Liisa Hakkarainen, Saimi Kantola
Kulmakamari
Kuvassa: Anja Santalan maalaus (2003)
Päivi Meriläinen: Kissojen yö
4.8. – 1.9.2019
Kahvilagalleria
Kuvassa: Päivi Meriläisen tussilaveeraus
Taiteilija Päivi Meriläinen kasvattaa kissoja, joten asennot ovat hyvin kissamaisia. Ja missä kissa siellä hiiri! – Hän opiskee kalligrafiaa ja teoksissa on myös japanilaisia kalligrafeja.
”Kissoissa ja kalligrafeissa on paljon samaa – tyylikkyys, sielukkuus ja arvaamaton kauneus.”
Johanna Mäkitalo: Maisemia
8.6. – 7.7.2019
Myymälägalleria
Kuvassa: Johanna Mäkitalo: Vyöry 2018
Ulla Aatinen: Elämänpuu – The Tree of Life
25.4. – 26.5.2019
Myymälägalleria
Kuvassa: Ulla Aatisen grafiikkateos
Elämänpuu -näyttelyn teokset ovat syntyneet vuoropuhelussa slovenialaisen runoilijan Alja Adamin kanssa, joka on ollut Taidekeskus Järvilinnan residenssivieraana kaksi kertaa. 2018 Ulla Aatinen ja Alja Adam toteuttivat yhteistyössä näyttelyn, joka oli esillä Slovenian Ljubljaanassa, jossa yhdistyi grafiikkateokset ja runonlausunta.
Näyttelyn aiheena on elämänpuu, josta olemme riippuvaisia niin myyttisinä, historiallisina kuin olemassaolevina olentoina – ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä, ilot ja surut suuren puun suojassa. Koemme hartautta ja pyhyyttä metsässä ja vanhojen puuyksilöiden lähellä, niitä halataan ja suojellaan. Metsässä on edelleen suomalaisten kirkko, vaikka yhteiskuntamme maallistuu. Teokset on toteutettu puupiirroksina, joita on jatkettu öljypastellilla, puuvärillä ja lyijykynällä.
Hannele Enervi-Niemelä: Löytöjä tuntemattomasta
3.4. – 26.5.2019
Vaahterasali
Kuvassa: Hannele Enervi-Niemelän veistoksia
Eläkkeellä oleva kuvapedagogi Hannele Enervi-Niemelä suorittaa Taito Keski-Suomi ryn alaisuudessa taideteollisuusalan ammattitutkintoa. Näyttely kuuluu osana tutkintokokonaisuuteen.
Hannele kertoo ajatuksistaan luovan tekemisen takana: ”En toista näkemääni ja kokemaani realistisesti vaan minua kiinnostaa niin sanottu harmaa alue. Mitä jos ihminen olisikin kehittynyt liskosta eikä apinasta? Olisiko meillä sulkapeite tai suomut? Minua inspiroi mitä on asioiden takana, miten asiat voisivat olla, jos sattuma olisikin kuljettanut kehitystämme eri suuntaan kuin nyt. Minua kiinnostaa antaa muoto näkymättömälle, tehdä näkyväksi toisenlaista vaihtoehtoa.”
”Olen käyttänyt teoksissani monia itselleni jo tuttuja tekniikoita, kuten raku keramikka ja kankaankutominen sekä uudempia, koulutuksessa löydettyjä, esim käsintehtypaperi, rautalanka- ja helmipunonta. Opiskelun sisältö on ollut rikasta ja monipuolista luovaan kaaokseen asti. Taidekeskus Järvilinnan arvorakennus on ollut hyvä kannustin näyttely-esineiden rajaamisessa ja monia teoksia olen joutunut jättämään pois, koska ne eivät sovi ympäristöön. Prosessi on ollut pitkä, mutta nyt teokset ovat vihdoin löytäneet lopullisen muotonsa ja näyttelyyn valitut työt ja materiaalit käyvät saumatonta vuoropuhelua keskenään.”
Auli Halttunen: Naisia, erilaisia
7.3. – 17.3.2019
Veistosaula
Kuvassa: Auli Halttusen maalaus
Järvilinnassa työskentelevä kuvataiteilija Auli Halttusen yläaulassa oleva Naisia, erilaisia –näyttelyn teokset koostuvat vuosien varrella maalatuista henkilökuvista.
Maalausten naisilla katsetta verhoaa kukkien terälehdet, nuori tyttönen tuntee suojelevaa kiintymystä pikkuiseen varpuseen. Poissaolon tuoma ikävä ja lohduttomuus on jonkun harteilla, kun taas Toscanan aurinko nostattaa katseen kohti valoa ja tulevaisuutta.
Lkhagvadorj Dorjsuren: Poikakodin pojat ja historiallisia valokuvia
17.1.2019 – 6.6.2019
Mongolialainen kuvanveistäjä Lkhagvadorj ”George” Dorjsuren veisti valokuvien perusteella neljä eri-ikäistä poikakodin asukkia, joiden materiaali on lapinkelo. Nämä kesällä 2018 valmistuneet teokset saivat ympärilleen valokuvanäyttelyn, jossa esillä Järvilinnan pihapiiriä lähinnä 1930-luvulta. Kyseessä on Järvilinnassa asuneen ja katsastajan työskennelleen Sulo Huopaniemen pojista saatuja kuvia.
Lisäksi kesänäyttelyn ohella piha-alueella Lkhagvadorj Dorjsurenin hiekkaveistokset Joutsen ja MM-kultapoika.
Kivikäs: Kalliomaalauksia
16.1. – 26.5.2019
Linnasali, Järvisali, Tammisali, Vaahterasali
Yläkerran näyttelytiloissa esillä suomalaisista kalliomaalauksista kertova näyttely. Esihistorialliset Suomen kallioihin punamullalla maalatut kuvat sijaitsevat yleensä veden äärellä. Tämä laaja näyttely on saatu esille Keski-Suomen Museon kokoelmista ja mukana myös Saraakallion teokset.
Kauko Sorjosen säätiön kokoelmia:
Matti Särkän maalauksia
9.1. – 1.11.2019
Vihreä kamari
Kuvassa: Matti Särkän maalaus