Tältä sivulta löydät tiedot Taidekeskus Järvilinnassa vuonna 2018 esillä olleista taidenäyttelyistä.
Sivun ensimmäisenä on vuode päänäyttely: Kesänäyttely.
Muut näyttelyt on listattu aikajärjestyksessä uusimmasta myöhäisimpään.
Kesänäyttely 2018: Minun Lappini
1.6. – 2.9.2018
Näyttelyn taiteilijat:
Reidar Särestöniemi, Jorma Tapio Valkama, François-Auguste Biard, Alvar Outakka, Laura Järnefelt, Einari Junttila, Johan Elis Kortman, Raili Prinz, Hannele Kivimäki, Kalervo Palsa, Tuula-Maija Magga-Hetta
Linnasali, Järvisali, Tammisali, Vaahterasali
Kuvassa: Reidar Särestöniemi: Kaukosen kylä (1958)
Taidekeskus Järvilinnassa on kesän ajan esillä mittava kokonaisuus teoksia Kauko Sorjosen säätiön kokoelmista. Näyttelyssä tarkastellaan lappalaisuutta niin paikallisin kuin ulkopuolisinkin silmin. Näyttelyn keskeisintä antia on kittiläisten taitelijoiden Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan maalaukset.
Näyttelyn teokset ovat Kauko Sorjosen valitsemia ja niiden esillepanosta vastaa Jarmo Laaksonen
Heta Tepponen: Maisemia
21.11. – 16.12.2018
Heta Tepponen on tehnyt viimeisten kahden vuoden aikana 54 kappaleen teosten sarjan nimeltä ”Maisemia”. Teokset ovat kehystettyjä miniatyyrejä, jotka ovat tehty akryyliväreillä.
Carmen Popescu: Luminessenssi
17.11. – 18.12.2018
Linnasali
Kuvassa: Carmen Popescun maalaus
Carmen Popescun näyttelyn inspiraationa on elämän kaikki eri muodot: luonto, ihmiset, tunteet, unelmat ja niiden väliset yhteydet. Maalausten kautta hän paljastaa elämän matkan eri vaiheita etsiessään totuutta, viisautta ja etenkin rakkautta.
Tapio Paappanen: Karhumies
13.10. – 27.12.2018
Vaahterasali
Kuusamon Suurpetokeskus eläintenhoitaja Sulo Karjalainen on tunnettu karhuistaan. Hänestä julkaistiin maaliskuussa 2018 kirja ”Karhumies”, jonka kuvaaja keuruulainen Tapio Paappanen toi Taidekeskus Järvilinnaan esille valokuvateoksiaan. Mukana myös suurpetokeskuksen tunnetun Juuso-karhun taiteilemia teoksia.
Rina Ohito: Landscapes in Epic
14.9. – 16.9.2018
Järvilinnan japanilainen residenssivieras Rina Ohito järjestää kolmen päivän viikonloppunäyttelyn Kaleva-vaikutteisista töistään.
Jyväskylän yliopiston kuvataiteen perusopintojen opiskelijat: Ylityksiä ja yllätyksiä
5.9. – 2.11.2018
Näyttelyn taiteilijat:
Taina Kuittinen, Reetta Hirsimäki, Kerttu Nuuhkarinen, Titta Himanen, Eija Voutilainen, Jari Pirnes, Sari Laitinen, Saana Virtanen, Elina Laine, Hillevi Peura
Linnasali
Jyväskylän kesäyliopistossa opiskelleet taideaineiden kesäopintoihin osallistuneet Kuvis-17 -ryhmän jäsenet rohkaistuivat ja halusivat tuoda taidettaan meidän kaikkien nähtäville. Näistä ensinäyttelytöistä näkyy into ja luovuus monella eri tekniikalla esille tuotuna. Näyttelyn jurynä toimi kuvataiteilija Pertti Karjalainen.
Lkhagvadorj Dorjsuren: Smile -hiekkaveistokset ja keloveistokset
Kuvassa: Lkhagvadorj Dorjsuren: Funny, Sleepy & Happy (Yksi kolmen teoksen sarjasta)
Järvilinnan edustalla olevat hiekkaveistokset taiteili yksi maailman tunnetuimmista hiekan-, jään- ja puunveistäjistä Lkhagvadorj ”George” Dorjsuren. Tämä mongolialainen taiteilija kiertää ympäri maailmaa esittelemässä taitojaan ja tekemässä häneltä tilattuja veistoksia. Hän osallistuu myös MM-tasoisiin veistoskilpailuihin, joiden voittoja häneltä löytyy useita ja vieläpä useissa lajeissa.
Sisätiloissa on ihasteltavana lisäksi valokuvien perusteella hänen valmistamaa neljä eri-ikäistä poikakodin asukkia, joiden materiaali on lapinkelo.
Taru Mäntynen: Veistoksia
1.6. – 2.9.2018
Kulmakamari
Kuvassa: Taru Mäntynen: Päivänneito
Huvilan sisääntuloaulassa sinut vastaanottaa vaikuttava, pronssinen Päivänneito-teos. Näyttely jatkuu yhdeksällä muulla mystisellä, kalevalaisvaikutteisella eläinhahmolla alakerran kulmahuoneessa. Taru Mäntynen on pitkänlinjan kuvanveistäjä, jonka teoksia löytyy monen suomalaisen kaupungin keskustasta.
Järvilinnan taiteilijat: Teosvälitystapahtuma
5.5. – 27.5.2018
Näyttelyn taiteilijat:
Katja Rauhamäki, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, Auli Halttunen, Ulla Aatinen, Kristian Venäläinen, Iker Laskibar, Yuichiro Sato, Erkki Liukkonen, Maija Rantasalo
Ulla Aatinen: Riekko – Parempien päivien muisto
8.4. – 29.4.2028
Kulmakamari
Kuvassa: Ulla Aatisen valokuva
Ulla Aatinen on onnistunut taltioimaan kuvin miten aiemmin vilkas talo rapistuu kun toiminta loppuu.
”Multialla Sahrtajärven kylässä oli suuri Riekon kartano 1900-luvun alkupuolelta syksyyn 2017 asti, jolloin se lopulta purettiin.
Talon kukoistusaika oli 1940-50-luvuilla, jolloin siellä asui sotavankeja, evakkoja, turkkilaisia, talonväkeä ja työmiehiä. Talossa toimi saha, osuuskauppa. posti ja mylly. Multian metsänvaltaiset tilat alkoivat tyhjentyä 60-luvulla, väki muutti taajamiin ja Riekon talo hiljeni.
Näin Riekon ensimmäisen kerran 1987 ja sen jälkeen seurasin talon rappiota kolmen vuosikymmenen ajan. Et silti löydä Riekkoa näyttelyn kuvista; jäljellä on enää muutama ikkunasta heijastuva muisto ja yritys kurkistaa menneisiin loiston päiviin.” – Ulla Aatinen
Niina Tervala: Vielä jonakin päivänä vihreämpää
8.4. – 27.5.2028
Tammisali
Kuvassa: Niina Tervalan maalaus
Vielä jonakin päivänä vihreämpää -näyttelyn aiheena on luonto ja erityisesti kasvit. Taiteilija Niina Tervala haluaa muistuttaa kuinka tärkeää on että ympärillämme on tarpeeksi luonnon vihreää väriä ja monimuotoisuutta.
Eliel Saarinen: Interiöörikuvia
10.1. – 29.4.2018
Linnasali
Elies Saarisen interiröörikuvia Kauko Sorjosen säätiön kokoelmista.
Sir Arthur de Capell Brooke: Matkakuvia Lapista
10.1. – 29.4.2018
Järvisali
Englantilainen seikkailija Sir Arthur de Capell Brooke matkasi joulukuussa 1820 Altasta Hetan kautta Tornioon. Matkastaan hän kirjoitti kolme kirjaa, joista viimeisestä Winter sketches in Lapland (1827), on poimittu 25 teosta Matkakuvia Lapista -näyttelyyn.